4 Nisan 2016 Pazartesi

SOFIA BULGARISTAN

Nisan 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz Sofya  gezimiz de havaalanında polis kontrol noktasından çıktıktan hemen sonra şehir merkezine ulaşım için Otobüs , Metro veya taksi tercihleri mevcut.
Havalimanı içerisinde OK taksi bankosuna giderek gitmek istediğimiz yeri söylüyorsunuz gideceğiniz mesafeye göre ücret değişiyor. Ortalama 25leva civarı (Yaklaşık 13euro Bulgaristan da 1euro -1.96 leva ) 
veya Metro hattını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Her metro girişinde bilet satan gişeler veya bilet makinelerinden biletinizi almanız mümkün. (Bilet fiyatı tek yön 1,6 leva günlük biletler ise 4 leva)
Otelimiz Best Western Plus Bristol Otel çarşıya yürüme mesafesinde temiz güzel bir otel ayrıca kahvaltı açık büfe ve gayet güzel. Otel odamızdan iki kare
 
Sofya da gezilecek yerler genellikle yürüme mesafesinde öyle büyük alışveriş merkezleri falan çarşı içerisinde değil görmek isterseniz şehrin dışına doğru çıkmanız gerekiyor. Gezilecek yerler arasında Vitoşa Caddesi (Mağazaların kafelerin bulunduğu merkez cadde) , Aslanlı köprü , Kadınlar pazarı , Hal binası , Alexandar Nevski katedrali , Kadı Seyfullah Efendi Camii (Mimar Sinan – 1567) , St. George kilisesi , Azize Sofya heykeli , Sveta Nedelya katedrali  Sönmeyen Ateş  gibi yerler görülebilir.
Ayrıca biz Japonya dan hediye edilmiş Sakura ların (Kiraz ağaçları)açma zamanına denk geldik inanılmaz güzellikteki bu ağaçların çiçeklerini görebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. 


Kadınlar pazarı 
Kadınlar pazarında toprak kaplar 
Aslanlı köprü 


Hal binası içi 
Hal binası 
Kadı Seyfullah Efendi Camii (Mimar Sinan – 1567) 

St. George kilisesi  

St. George kilisesi  
Sveta Nedelya Katedral 


Sofya Adliye Binası 
Vitoşa Caddesi  
Kahvenin yanında gelen küçük fal kağıtları 

Yeme içme konusunda değişik alternatifler mevcut fiyatlar genel olarak yüksek değil ayak üstü atıştırmak isteyenler için bir tavsiye Vitoşa Caddesinin sonunda bir pizza restoranı el arabası tezgahı açmış restoranın alt katı imalathane olarak kullanılıyor. Tezgahta dönüşümlü olarak 2-3 dakikada bir değişen taze pizza dilimlerinden 1 dilim alarak ayak üstü yiyebilirsiniz kocaman 1 dilim 2,5 leva(yaklaşık 1,2 Euro) oldukça doyurucu pizzacının önünde kuyruk olduğu için gelen kocaman pizza 5 dakika dolmadan bitiyor yenisi geliyor. Birde çarşı girişinde pizza tabelası (yoldan görünüyor)olan sol tarafta bir ara sokakta küçük bir pizzacı dükkanı vardı yine dilim pizza satan tek kelimeyle mükemmeldi. Happy Bar grill de alternatif olabilir et ,tavuk ,balık ,alkol v.s. ne ararsanız mevcut.

Vitoşa Caddesi 
Azize Sofya heykeli  
Parlamento Binası
Rus kilisesi


Alexandar Nevski katedrali  



Sönmeyen Ateş(Osmanlıdan bağımsızlıklarını kazanmak için ölen askerlerin anısına) 
Küçük bir çeşmenin tepe süsü 
Tiyatro Binası 


Başkanlık binası 




Sakura 

Hatıra parası makineleri (4 leva karşılığı bulunduğu kilisenin resmi basılı olan para veriyor)







Bütün göreceğiniz bu güzelliklerin dışında bir de kocaman parklar var huzurla gezip temiz havanın ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Bulgaristan yeşillikler konusunda gerçekten şanslı bir ülke diğer balkan ülkeleri gibi gittiğim bütün şehirlerinde kocaman parklar gördüm ve hepsi bakımlı ve düzenli
Yeşile sahip çıkabilsek keşke :(

Havaalanına dönüşte ise otelden transfer ücreti kişi sayısına göre değişiyor kişi başı ortalama 8 Euro veya taksi ,metro yada otobüs tercih edebilirsiniz